Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Μ. Θεοδωράκης: "Προμήνυμα μεγάλων συμφορών"


"Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας...

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ‘ρθουν.

Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.
Μακάρι να έχω άδικο."

Αθήνα, 27.4.2010
Μίκης Θεοδωράκης

http://www।resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=24020#24020

3 σχόλια:

Γκαγκαβούζης-Gagavouzis είπε...

καλησπερα Αλκιονη! θα συμφωνουσα πληρως με τον Μικη αν μου εκεν μια ανλυση πανω σε μουσικα μονοπατια!1 εδω ομως λυπαμαι αλλα διαφωνω!! Συμφωνω σε διαπιστωσες ως προς τα οικονομικα!! Διαφωνω ομως με αυτη την συνομωσιολογια που για ολα φταινε οι αλλοι και οχι εμεις!! Μα ειναι δυνατον να εμπλεκονται ολα!! και να θελουν να μας τα παρουν ολα!1 μα ειναι δυνατον να ειμαστε ο ομφαλος της Γης!! μα ειναι δυνατον καθε φορα που ειναι ετοιμος στο παραπντε να εξεγερθει καποιος ο λαος π.χ, να βγαινουν και να μας λενε τα εθνικα, τα εθνικα τα εθνικα θεματα και αντε παλι τα κεφαλια μεσα!! αυτο το σκοπο εξυπηρετει ο κατα τα αλλα μεγαλος μουσικοσυνθετης Μικης!! να μην μιλα κανεις τωρα και αν μιλα μονο στα πλαισια αυτα που αυτος και καποιοι αλλοι μας κατευθυνουν!! οχι δεν θα παρω!! για μια ακομη φορα απογοητευθηκα απο ενα δημοσιο ταγο της πατριδας μου!! που καποτε τον ειχα και ψηλα στην συνειδηση μου ως αγωνιστη!! τωρα εχει γινει αγωνιστης σε αλλα μετεριζια!! ευχαριστω για την επικοινωνια!!

alkioni είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα! Διάβασα αρκετές φορές το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη και η αλήθεια είναι ότι πολλά από αυτά που λέει έχουν επιβεβαιώσει συζητήσεις στις οποίες συμμετείχα, στις οποίες δεν αναφερόταν απλά απόψεις αλλά στοιχεία, συμβάντα, συνομιλίες και «οργανωμένα σχέδια» που μας πλασάρονται στο «ντούκου» επειδή προέρχονται από ανθρώπους «άνευ υποψίας», δηλαδή αυτούς που έχουν εκλεχθεί από εμάς, υποτίθεται ως εκπρόσωποι της Πατρίδας μας και των συμφερόντων της!!
Δυστυχώς αυτή τη στιγμή είμαι πάρα πολύ δύσπιστη απέναντι στους πολίτικους και δίνω περισσότερη βάση στις κουβέντες ανθρώπων που έχουν αποδείξει με κάθε τρόπο, και πολύ περισσότερο με την ίδια τη ζωή τους, ότι αγαπούν πραγματικά αυτή την χώρα, και ότι αν μη τι άλλο το τελευταίο που θα’ θελαν θα ήταν να παρασύρουν, να παραπλανήσουν και να πουν ψέματα σε αυτό το λαό!

Σε αυτόν τον λαό που λέει ο Μίκης Θεοδωράκης, που τον υποβάθμισαν από ελεύθερο Λαό σε υποτελή.

Ναι, θα επεξεργαστώ και θα αναζητήσω την αλήθεια περισσότερο στα λόγια ενός τέτοιου ανθρώπου, παρά σε όλους αυτούς που αφού έκλεψαν την εμπιστοσύνη μας τώρα τη διαχειρίζονται μέσα από προδοσίες και συνομωσίες.

Από την άλλοι αν φταίμε εμείς ή οι άλλοι το μέγιστο θέμα είναι να αναρωτηθούμε σε κάθε περίπτωση για ποιους μιλάμε με το «εμείς» και για ποιους με το «άλλοι».
Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο το τοπίο πια …. Και αυτό είναι το πλέον απογοητευτικό. Αν λοιπόν με το «εμείς» εννοούμε τους Έλληνες τότε ας αναρωτηθούμε πόσοι από τους ανθρώπους που καθορίζουν την εξέλιξη της Ελλάδας είναι «εμείς» ή είναι με τους «άλλους»!!!
Αν μιλάμε όμως για το εσωτερικό της Ελλάδας, τότε ναι! ΕΜΕΙΣ ως λαός φταίμε που δε σηκώνουμε το κεφάλι να βγούμε όλοι στο δρόμο, όχι μέσω απεργιών από τα γραφεία μας, και να δείξουμε τι σημαίνει το «εμείς» σαν μια γροθιά δυνατή, σαν το «εμείς» που διεκδικεί την ελευθερία του, που θέλουν οι «άλλοι» να υποβιβάσουν. Το «εμείς» που καθρεφτίζει την ψυχή του Έλληνα και όχι αυτό που οι «άλλοι» θέλουν να μας επιβάλλουν, να σκύψουμε το κεφάλι με αφορμή μια οικονομική κρίση για να εξυπηρετούνται οι άνθρωποι που και αυτή τη φορά είναι έτοιμοι κυριολεκτικά να τα ξαναρπάξουν!!!

Αγαπητέ Χρήστο, αμφιβάλλεις ότι για κάποιους λόγους είτε αυτοί λέγονται χωροταξικοί, είτε πετρελαίων, είτε γεωστρατηγικοί, η Ελλάδα αποτελεί τον «Ομφαλό της γης»;;; Και γιατί είναι κακό να το πιστεύουμε αυτό για τη χώρα μας;;;; Τι σημαίνει αυτή η έκφρασή σου;;; «Δεν είμαστε κάτι σπουδαίο! Γιατί να μη σκύψουμε το κεφάλι;;» Ίσως αυτός να’ ναι και ο στόχος να χτυπήσουν τον Έλληνα εκεί που πονάει! Στη μειωμένη αυτοεκτίμησή του που δημιουργήθηκε μετά από τόσα χρόνια σκλαβιάς στην Ιστορία του. Αλλά πότε, Χρήστο, ο Έλληνας θα αρχίσει να νιώθει πραγματικά ελεύθερος;; Πότε θα σηκώσει το ανάστημά του για να υποστηρίξει πρώτα μέσα το ότι ΜΠΟΡΕΙ είναι ο Ομφαλός της Γης;;; Μήπως δεν ήταν αυτή η Χώρα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη κρατών, πολιτισμών, ιστορίας;;;

Ναι! Tέτοιους αγωνιστές σαν τον Μίκη Θεοδωράκη θέλω να ακούω, που με προτρέπουν να ξεσηκωθώ όχι για το ΔΝΤ ούτε γι τη Μέρκελ αλλά για την Πατρίδα μου γιατί ξέρω ότι ένας τέτοιος αγωνιστής ΔΕΝ μιλάει για συμφέροντα αλλά για ψυχή! Την ψυχή μου ως Έλληνα!

alkioni είπε...

http://gatzoli.blogspot.com/2010/05/1996.html

Δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι που πριν λίγο είδα αυτή την ανάρτηση στο Blog Gatzoli!!!!