Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΓΥΝΑΙΚΑ .....

Μια υπέροχη γιορτή για τη γυναίκα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 7 Μαρτίου....
Ήταν μια εκδήλωση που είχε όλα τα στοιχεία που τιμούν τη γυναίκα, την ιδιαίτερη φύση της, τον ξεχωριστό κόσμο μέσα στον οποίο λατρεύει να ζει όταν η ίδια αποφασίσει ότι το επιθυμεί και της αξίζει!!!

Τη γιορτή αυτή εμπνεύστηκε το High Care Center και η υπεύθυνη Ρούλα Τζαμπαζίδου - Θεοδώρου που πρόσφερε στις γυναίκες την ευκαιρία να φτιάξουν παρέες, κύκλους, ομάδες, να μιλήσουν μεταξύ τους, να γελάσουν και να μοιραστούν τρεις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που είχαν να πούνε κάτι καινούριο, κάτι που αφορά όλες τις γυναικές και μόνο αυτές.

Προσωπικά είχα πολύ καιρό να νιώσω ότι συμμετείχα σε μια εκδήλωση που είχε χαρακτήρα, είχε χαρά, είχε ποιότητα και είχε διοργανωθεί για να χαρούν όλες οι γυναίκες που θα συμμετείχαν και να περάσουν καλά .... τόσο απλά, χωρίς άλλο σκοπό και στόχο.

Η ευχή προς όλες εμάς τις γυναίκες .... Να διατηρούμε ακέραιη την έμφυτη ομορφιά μας, να βάζουμε στα πράγματα τη γυναικεία σφραγίδα μας, να λειτουργούμε μέσα από τη θηλυκότητά μας, ακόμα και αν αυτό αμβλύνει κάπως τα ανταγωνιστικά προσόντα μας.
Με τη δική μας δυναμική να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα της γυναικείας φύσης μας η οποία θα κυριαρχεί ως επιθυμία υποστηρίζοντας το έμφυτο μεγαλείο μας!

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν "Γυναίκα και Ομορφιά" και οι παρουσιάσεις ήταν :

"Οι φροντίδες ομορφιάς ανά τους αιώνες", από τη Ρούλα Τζαμπαζίδου, μια αναδρομή στο χρόνο με όλες εκείνες τις υπέροχες ιεροτελεστίες ομορφιάς που απολάμβαναν οι γυναίκες.

"Καινοτόμοι Μέθοδοι Ομορφιάς" από την Πόπη Σαμπάνη, μια εξαιρετική παρουσίαση με ότι πιο καινούριο κυκλοφορεί στην αισθητική.

"Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία" της οποίας η περίληψη ακολουθεί ....


High Care Center
Υπεύθυνη : Ρούλα Τζαμπαζίδου - Θεοδώρου

«ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ»

Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

«Η Θέση της Γυναίκας στη Σύγχρονη Κοινωνία»

Παρουσίαση : Αναστασία Κολοκοτρώνη, Μέλος του Κύκλου Παιδείας «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» Ομαδικών Αναλυτών της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (ΕΕΟΑΨ), Μέλος της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΚΥΨΕΛΗ» της ΕΕΟΑΨ.
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., Δημόσιος Υπάλληλος Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Ορεστιάδας.

Η γυναίκα στη σημερινή σύγχρονη κοινωνία και εποχή καλείται να είναι μητέρα, σύζυγος, σύντροφος, να εργάζεται, να καλύπτει τα δικά της ενδιαφέροντα και ανησυχίες, να δημιουργεί, να εκφράζεται, να μη φοβάται να ρισκάρει και όλα αυτά κάτω από το άγρυπνο βλέμμα ενός κόσμου που κυλάει εύκολα στην αμφισβήτηση και την προκατάληψη.

Η κάθε γυναίκα αρχικά για να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσβατη και αγχωτική πολλές φορές νέα κατάσταση επιλέγει να θεωρεί ρόλους, τις θέσεις που καλείται να πάρει, επωφελούμενη την προσωρινότητά τους.

Η συνειδητοποίηση ότι ο ρόλος είναι κάτι προσωρινό και απαραίτητο μόνο στην αρχή, σταδιακά μπορεί να αποκαλύψει και να υποστηρίξει τη δική της προσωπικότητα και μοναδικότητα, η οποία θα χαρακτηρίζει τις πράξεις της και η ίδια θα αναδειχθεί από το ρόλο που υποδύεται, σε πρόσωπο με δυναμική αναλαμβάνοντας θέσεις, που η ίδια θα επιλέγει και θα υποστηρίζει κάτω από την ομπρέλα της θηλυκότητας και της γυναικείας της φύσης.

Πόσο η στάση της γυναίκας επηρεάζεται από την τάση ισότητας των δύο φύλων; Τι σημαίνει η θεώρηση της ισότητας μεταξύ αντρών και γυναικών; Πόσο τελικά θεωρούμε τα δύο φύλα ίσα, όμοια ή ισότιμα;

Στη σύγχρονη κοινωνία η έννοια της ισότητας άλλαξε. Ισότητα πια σημαίνει ομοιότητα. Η ομοιότητα των περιορισμών, των ανθρώπων που δουλεύουν στις ίδιες δουλειές, που έχουν τις ίδιες διασκεδάσεις, τα ίδια αισθήματα, τις ίδιες ιδέες. Η ισότητα αυτή μοιάζει μια εκδήλωση της τάσης για κατάργηση των διαφορών των δύο φύλων. Η ισότητα αγοράζεται με αυτή ακριβώς την τιμή : οι γυναίκες είναι ίσες γιατί δεν είναι πια διαφορετικές!
Με τον τρόπο αυτό η πολικότητα των φύλων εξαφανίζεται και μαζί με αυτήν η ερωτική αγάπη, που βασίζεται σε αυτή την πολικότητα.

Ο άντρας, από την εποχή των σπηλαίων, είναι ο κυνηγός, έχει μπροστά του στόχους που πρέπει να «εκτελέσει» και να φέρει εις πέρας, έναν ή περισσότερους κάθε φορά, στους οποίους μεμονωμένα καλείται να ανταπεξέλθει και να βγει νικητής.
Είναι το πιο δυνατό και τολμηρό μέρος του ζεύγους. Προσφέρεται ολόκληρος και ωθείται σε πολλαπλές μορφές δράσης, εντελώς διακεκριμένες μεταξύ τους αλλά ως προς μη πολυσχιδείς αποφάσεις.
Αυτό που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ αντρών είναι η διαπραγμάτευση, που μέσα της περικλείει ένα είδος ανταγωνισμού, καταλυτικού όμως για τη διευθέτηση των σχέσεων τους.
Η αξία του συνίσταται στο ότι με αυτό τον τρόπο υλοποιεί και αναπτύσσει.

Η γυναίκα, είναι η συλλέκτρια, αυτή που περισυλλέγει «καρπούς», πληροφορίες και ζωτικά στοιχεία ικανά να φροντίσουν και να ανατροφοδοτήσουν την οικογένειά της.
Παραμένει αρμονική, γαληνεύει και αναπαύεται σε ό,τι αφομοίωσε και ενσωμάτωσε. Δεν πραγματώνει τη δημιουργική της δράση με ενέργειες μεμονωμένες και αποσπασματικές, που τείνουν προς έναν εξωτερικό σκοπό. Γίνεται οργανισμός ενιαίος με το δημιούργημά της. Τα βάθη της ύπαρξής της μη αρκούμενα σε μια μοναδική γραμμή, θέλουν να μορφοποιηθούν σε μια σφαίρα όπου κάθε τι θα έχει τη θέση του.
Αυτό που χαρακτηρίζει τις σχέσεις γυναικών είναι η συνεργασία, κάτι που αναγάγεται στη σύνθεση και όχι σε κάτι αποσπασματικό.

Η γυναίκα οφείλει να επανακτήσει την πρώτιστη εστίασή της στην ηρεμία και τη χαλάρωση μιας θέσης δίπλα στον άντρα με ισότιμο αλλά και διαφοροποιημένο τρόπο, την θεώρηση της μητρότητας ως προσφοράς χωρίς όρια και απαιτήσεις, της ενστάλαξης της αγάπης για τη ζωή στο παιδί της καθώς και την προσήλωσή της στο να είναι ευτυχισμένη για να μπορεί να είναι μια καλή σύντροφος, μητέρα, εργαζόμενη και δημιουργός.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :

Becker, R. (θεατρικός μονόλογος) – Παπαστάθη, Α (διασκευή, σκηνοθεσία)
(2010) Cavemαn. Αθήνα : θέατρο Coronet (Βλαδίμηρος Κυριακίδης)
Θουκυδίδης (5/2002) Περικλέους Επιτάφιος. Αθήνα : εκδ. ΖΗΤΡΟΣ
Κουρουκλάρη, Μ. ( ) Η «Νοσούσα» γυναικεία σεξουαλικότητα.
Ομάδα γυναικείων σπουδών, Θεσσαλονίκη : ΑΠΘ
Lou Andreas, S. (2005) Η ανθρώπινη φύση της γυναίκας. Αθήνα : εκδ. Ροές
Μενούτης, Β. (2009) Σεμινάριο Εποπτείας Ομάδων Εμπειρίας – Αυτογνωσίας
της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης & Ψυχοθεραπείας
(ΕΕΟΑΨ). Αθήνα
Σκλία Ν. (2008) Μια φορά και έναν καιρό … η Γυναίκα, Εισαγωγικό Σεμινάριο –
Εργαστήριο Ομαδικών Δυναμικών (ΕΣΕΟΔ) της Ελληνικής Εταιρείας
Ομαδικής Ανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (ΕΕΟΑΨ). Αθήνα
Στόϊκου, Ν. (2009) Μητέρα. Εισαγωγικό Σεμινάριο – Εργαστήριο Ομαδικών
Δυναμικών (ΕΣΕΟΔ) της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης
& Ψυχοθεραπείας (ΕΕΟΑΨ). Αθήνα
Φρομ, Ε. (1978) Η τέχνη της Αγάπης. Αθήνα : εκδ. Μπουκουμάνη
Χόρνεϋ, Κ (1978) Η ψυχολογία της γυναίκας. Αθήνα : εκδ. Γλάρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: