Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΛΣΟΥΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Ν. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ορεστιάδας για το 2009 συμπεριλαμβάνεται ένα έργο με ιδιαίτερη σημαντικότητα για την πόλη της Ορεστιάδας και για όλους τους δημότες στον τομέα της αισθητικής και λειτουργικής παρέμβασης σε κοινόχρηστους χώρους, πάρκα και πλατείες.

Πρόκειται για την Ανάπλαση του Άλσους Αδριανουπόλεως.
Ο προϋπολογισμός του έργου που προβλέφθηκε για το 2009 είναι 150.000,00 €.

Το έργο αφορά το κύριο κομμάτι του Άλσους, τα γνωστά σε όλους μας «ΠΕΥΚΑ», ανατολικά της πόλης. Το υπόλοιπο κομμάτι του Άλσους, το βόρειο, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανάπλασης και σταδιακά θα αποτελέσει και εκείνο πόλο έλξης των δημοτών.
Πρόκειται για το μοναδικό άλσος στον αστικό ιστό της πόλης της Ορεστιάδας και σημείο συγκέντρωσης και αναψυχής δημοτών όλων των ηλικιών.

Η προηγούμενη και πρώτη ουσιαστική επέμβαση στο χώρο, πριν αρκετά χρόνια, ήταν κοντά στα πρότυπα αισθητικής επέμβασης ενός δασυλλίου με διακριτική τη χρήση υλικών και κατασκευών και με προτίμηση σε παραδοσιακές φόρμες και επιλογές και κλασικούς σχηματισμούς.

Σήμερα η Νέα Ανάπλαση του Άλσους Αδριανουπόλεως είναι μια πρόκληση.
Μετά την ήδη πια σταθερή και «κατοχυρωμένη» χρήση του από τους δημότες της Ορεστιάδας και των Δημοτικών Διαμερισμάτων της και ιδιαίτερα αγαπημένο σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες, το Άλσος Αδριανουπόλεως διεκδικεί μια πνοή ανανέωσης, μια σοβαρή άποψη ανάπλασης, μια σχεδιαστική και κατασκευαστική μελέτη που θα εντάσσει στο χώρο μια ήπια αισθητική. Διεκδικεί μια νέα άποψη του χώρου, αρμονική με το χαρακτήρα ενός άλσους στο αστικό περιβάλλον της πόλης, συνυφασμένη με όλες τις απαιτήσεις και χρήσεις που προκύπτουν από τις επιθυμίες όσων τον χρησιμοποιούν και όσους ακόμα θα το χρησιμοποιήσουν.

Σίγουρα τα σημεία παρέμβασης και επαναδιαμόρφωσης καθώς και πιθανών προσθηκών και λειτουργικών επεμβάσεων είναι πολλές και απαραίτητες.
Η περίφραξη, οι περιπατητικές διαδρομές, το δίκτυο φωτισμού, νέες δενδροφυτεύσεις, η συντήρηση και ο εμπλουτισμός της παιδικής χαράς, ίσως η επαναδιαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του αναψυκτηρίου, η σύνδεση των τμημάτων του Άλσους που προέκυψαν μετά την κατασκευή του υπαίθριου θεάτρου, η διαμόρφωση των εισόδων σε έντονο αισθητικό σημείο αναφοράς και λειτουργίας του άλσους, η ανανέωση του άλσους με αστικό εξοπλισμό δίνοντας νέα αισθητική όψη στο χώρο, όπως κάδοι απορριμμάτων, βρύσες, κατασκευές ανάπαυσης, παγκάκια, δραστηριότητες για τα παιδιά, σημεία συγκέντρωσης εφήβων και πολλά άλλα ανάλογα με τους διαθέσιμους λειτουργικά χώρους χωρίς την αισθητική επιβάρυνση του χώρου και την κύρια αντιμετώπισή του ως άλσους.

Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να αναπτύξει τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις απόψεις του σχετικά με το χώρο του Άλσους Αδριανουπόλεως. Ανήκει σε όλους μας και όσο περισσότερο αναπτυχθεί ένας δημιουργικός διάλογος γύρω από αυτό το θέμα τόσο περισσότερο θα πλησιάζει το αποτέλεσμα σε αυτό που όλοι θα θέλαμε, τόσο για να ξεχωρίζει στην πόλη μας, να είμαστε περήφανοι γι αυτό, αλλά κυρίως για να το χρησιμοποιούμε εμείς και τα παιδιά μας με απόλαυση και χαρά.

Τα σχόλια, οι απόψεις, οι επιθυμίες και οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: