Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Δημιουργία Πάρκων και Εθελοντισμός

Εδώ και μερικούς μήνες έχω κρατήσει ένα άρθρο από μια κυριακάτικη εφημερίδα. Από τις 15/3/2009. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα την έψαξα ανάμεσα σε πολλά αποκόμματα που λένε κάτι ενδιαφέρον ή έχουν αυτό που κάποια στιγμή θα αποτελέσει την αφορμή ή μια ιδέα …

Το άρθρο έχει τίτλο «Καταπράσινη (στις μακέτες) η Αθήνα» Μιλάει περισσότερο για την Αθήνα …. αλλά φέρνει παράλληλα και μια άλλη πραγματικότητα. Αυτή του εξωτερικού. Ίσως είναι ένα δείγμα μόνο, αλλά μεταφέρει με εικόνες και πληροφορίες αυτό που άλλες χώρες διαθέτουν και εφαρμόζουν σε ότι αφορά την υλοποίηση πάρκων.

«Αναφέρεται λοιπόν ότι περισσότερα από 20.000 στρέμματα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μικρές «οάσεις» για το Λεκανοπέδιο, μένουν αναξιοποίητα, καθώς τα σχέδια για τη δημιουργία Μητροπολιτικών Πάρκων καταλήγουν πάντα στο συρτάρι.»

«Η Αθήνα, σύμφωνα με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει 10.000 στρέμματα πρασίνου στους κατοίκους της, αν αξιοποιήσει τις δημόσιες εκτάσεις της, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση της μέσης θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης.»

«Σύμφωνα με μελέτες, σε έναν κάτοικο της Αθήνας αναλογούν 2,5 τ.μ. πρασίνου, του Λονδίνου, 9 τ.μ. και του Βερολίνου, 13 τ.μ.»

Στο εξωτερικό είναι … αλλιώς

Hampstead Heath, Λονδίνο


Έκταση : 3.650 στρ. Περιλαμβάνει : Περισσότερες από 25 λίμνες, κτίρια του 19ου αιώνα με ιστορική αξία, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές και εκατοντάδες δέντρα.
Χρηματοδότηση : Κάθε χρόνο για τη λειτουργία και τη συντήρηση του πάρκου δίνονται μέσω κρατικών κονδυλίων 6,8 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, υπάρχουν 12 φύλακες και 6 εκπαιδευμένα σκυλιά τις Αστυνομίας που κάνουν 24ωρες περιπολίες για τη φύλαξη του πάρκου.

Central Park, Νέα Υόρκη


Έκταση
: 3.372 στρ. Έτος λειτουργίας : 1859. Περιλαμβάνει : Χώρους για αθλητικές δραστηριότητες, παιδικές χαρές και συναυλιακό χώρο. Η περιοχή χωρίζεται σε 49 ζώνες, εκ των οποίων κάθε μια έχει δοθεί σε ξεχωριστή ομάδα που είναι αρμοδία για τη σωστή συντήρησή της.
Χρηματοδότηση : Από το 2007 έχουν επενδυθεί περίπου 450 εκατ. δολάρια για τη διαχείριση και διατήρηση του πάρκου, ενώ το 85% προέρχεται από κρατικά και δημοτικά κονδύλια.

Parque del Buen Retiro, Ισπανία


Έκταση: 3.500 στρ. Έτος λειτουργίας : 1868. Περιλαμβάνει : Βασιλικά γλυπτά του 17ου αιώνα,. Στο χώρο οργανώνονται υπαίθριες εκδηλώσεις και συναυλίες και κωπηλασία στα νερά της λίμνης.
Χρηματοδότηση : Τα κονδύλια προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από το κράτος και υπάρχουν ξεχωριστοί φορείς που τα διαχειρίζονται. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ισπανία υπάρχει Συμβούλιο Εθνικών Πάρκων το οποίο συμμετέχει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας και τη χάραξη της πολιτικής για τα πάρκα.

Tiergarten, Γερμανία











Έκταση: 2.550 στρ. Περιλαμβάνει : 19.000 διαφορετικά είδη ζώων, υπαίθριες αγορές τα Σαββατοκύριακα, αγάλματα εξαιρετικής πολιτιστικής σημασίας και κυβερνητικά κτίρια ιστορικής αξίας.
Χρηματοδότηση : Το κάθε κρατίδιο αποφασίζει τα κονδύλια που θα δίνει στους δήμους για τη διαχείριση των πάρκων ανάλογα με τις ανάγκες τους. Έτσι τα κριτήρια που καθορίζουν το ύψος των χρημάτων είναι κυρίως η έκταση των πάρκων που έχει ένας δήμος, αλλά και η επισκεψημότητά τους.


Τι σημαίνει πάρκο για τον καθένα από μας; Και τι σκέψεις φέρνει στο μυαλό αυτή η έννοια; Λιγάκι παρεξηγημένη , όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε Εθνικό! Ίσως η χώρα μας είχε άλλες προτεραιότητες περισσότερο ζωτικές για την ανάπτυξή της, έτσι ώστε το θέμα «δημιουργία πάρκου» να έπεφτε σε δεύτερης κατηγορίας ανάγκες. Όμως οι καιροί αλλάζουν. Ο τρόπος σκέψης του Έλληνα αρχίζει να μπαίνει σε μια ενδιαφέρουσα ροή. Ίσως και σε μια Εναντιοδρομία με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του, και όπου υπάρχει διαλεκτική, υπάρχει και πρόοδος! Αρχίζει δειλά να συνθέτει τις ανάγκες με τις επιθυμίες του και να διεκδικεί κάτι περισσότερο για τις δεύτερες!

Έτσι λοιπόν με τη βοήθεια διαφόρων κινήσεων τόσο από την πολιτεία αλλά και από ιδιωτικούς φορείς, με μικρά βήματα προωθείται μια κίνηση εκτίμησης της ουσιαστικότερης έννοιας «δημιουργία πάρκου» και όχι της τυπικής ή επιφανειακά πρακτικής. Η λύση πια του «τοποθετώ μια τσουλήθρα σε μια αλάνα» έχει περάσει με κάθε προσδοκία πια να απεγκατασταθεί τόσο από τη σκέψη μας όσο και από τις τυπικές και συμφεροντολογικές διαδικασίες.

Αυτό που χρειάζεται είναι η επένδυση σε μια νέα νοοτροπία. Όχι μόνο οικονομική από μεριάς των αρμόδιων φορέων, αλλά και του καθενός από εμάς. Η πολιτεία έκανε την αρχή προωθώντας νέες και συγκεκριμένες διαδικασίες για τη δημιουργία λειτουργικών, ασφαλών και αισθητικά άρτιων παιδικών χαρών και κατ’ επέκταση πάρκων που τις συμπεριλαμβάνουν.
Η Επένδυση «προορίζεται» κατ’ αρχήν στην εκτίμηση μιας κατάστασης που θα κάνει τη ζωή όλων μας ποιοτικότερη, σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε εμείς και οι άνθρωποι γύρω μας. Επένδυση στο σεβασμό των χώρων που δημιουργούνται, μιας και ο σεβασμός αυτός πια θα εκπορεύεται και από τους ίδιους αυτούς χώρους προς τον κάθε πολίτη. Επένδυση στη σωστή χρήση, που θα φέρει την απόλαυση και την ικανοποίηση. Παράλληλα με όλα αυτά είναι και μια καλή ευκαιρία, σε τοπικό επίπεδο, να οδηγηθούμε και στην παραπέρα ωρίμανση την κοινωνία μας.

Επένδυση στον εθελοντισμό.

Νομίζω ότι είναι η αρχή μιας πολύ θετικής περιόδου, που οι άνθρωποι μιας πόλης μπορούν να παίξουν ενεργό και δημιουργικό ρόλο σε ότι θα είχε άμεσο αντίκτυπο στη καλύτερη ποιότητα της ζωής τους! Και αυτό μπορεί να ξεκινήσει τόσο από τη συντήρηση όσο και από την συμμετοχή στη δημιουργία ενός πάρκου. Είναι μια διαδικασία όπου χωρίς εξαναγκασμούς, μπορεί να γίνει προσιτή και να εντάξει σε ένα χαλαρό πλαίσιο πολλές ικανότητες και ενδιαφέροντα των ανθρώπων που ζουν και θέλουν να απολαμβάνουν όμορφους χώρους γύρω τους!

Η δημιουργία ομάδων φροντίδας και δημιουργίας πράσινων και ανθισμένων περιοχών σε πάρκα και κοινόχρηστους χώρους με τις κατάλληλες οδηγίες υπευθύνων του δήμου είναι κάτι που θα προσφέρει όχι μόνο ικανοποίηση και απασχόληση σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, αλλά και μια ομορφότερη πόλη που η φροντίδα της ξεκινάει από τους ίδιους τους δημότες της. Αυτό μπορεί να επεκταθεί σε ομάδες συντήρησης των κατασκευών ή ομάδες δημιουργίας εποχιακών πόλων έλξης της πόλης.

Ένας Δήμος μπορεί να σταθεί συνοδοιπόρος και ενισχυτής τέτοιων κινήσεων και αυτό θα αποτελεί και ένα επιπλέον κίνητρο για να επενδύει και ο ίδιος σε ακόμα περισσότερα έργα πάρκων – πρασίνου και σε περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργούν όλα αυτά σε σύνθεση, μεγαλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών αλλά και των επιθυμιών μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: