Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

Ημέρες με αρκετή κινητικότητα στα Δημοτικά πράγματα αυτές που διανύουμε!
Με ενδιαφέρον οι περισσότεροι από μας παρακολουθούμε τις επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις. Πηγαδάκια, συναντήσεις, σχόλια, απόψεις, κριτική. Αρχίζει και διαμορφώνεται μια “προκλητική” ατμόσφαιρα που κάθε μέρα μπορεί να επιφυλάσσει και μια «έκπληξη»!! Παρακολουθώντας αυτή την κινητικότητα νιώθω κάθε μέρα ο σφυγμός να αυξάνει, αλλά όχι με ταχύς ρυθμούς. Προς το παρόν χαλαρά ή επιφυλακτικά ….
Αυτό το διάστημα περιέχει εξαιρετικά μηνύματα από κάθε πλευρά, αλλά κυρίως από τους δημότες της περιοχή της Ορεστιάδας.Μια ανησυχία, μια διάθεση επικριτική αλλά και αχόρταγη παράλληλα, τόσο για να σημαδέψουν με το βλέφαρο κλειστό τον επόμενο υποψήφιο, όσο και για να γραπωθούν σε ό,τι νέο και άφθαρτο σαλεύει στον ορίζοντα। Τα κίνητρα και οι διαθέσεις από υποψήφιους δημάρχους και υποψήφιους ψηφοφόρους ακόμα θολά, παραπλανητικά, υπόκωφα και σιωπηλά, καχύποπτα και πολύχρωμα σαν ένα καλειδοσκόπιο πάνω στην περιστροφή!
Αναρωτιέμαι λοιπόν κάθε μέρα και περισσότερο αν όλων των ειδών οι υποψήφιοι έχουμε περίπου προσδιορίσει τι επιδιώκουμε, τι στόχους έχουμε επισημάνει στα χρονοδιαγράμματα των πεποιθήσεων, των απαιτήσεων, των αναγκών και των επιθυμιών μας και αν τελικά είναι ευκολότερο να μας παίρνει η μπάλα των τυπικών διαδικασιών, των κομματικών ή πολιτικών κατευθύνσεων και των κενών πολιτικών λόγων που θα πρέπει να ακολουθηθούν ή να βγουν εις πέρας!
Πόσο την ώρα που ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος δηλώνει την πρόθεσή του και ο κάθε υποψήφιος ψηφοφόρος καλείται να επιλέξει με την ψήφο του την επόμενη μέρα της διοίκησης της περιοχής Ορεστιάδας, έχει ξεκάθαρο στο νου του το πώς πορεύεται και όχι το γιατί;
Πόσο η διάθεση των υποψηφίων χαρακτηρίζεται από την ολοένα και περισσότερο ενδυνάμωση της προσωπικότητάς τους, των αξιών και των αρχών της, του σεβασμού απέναντι στο μεγαλειώδες του εαυτού τους που οφείλουν να προβάλλουν προς όλους μας;
Πόσο οι άντρες ή οι γυναίκες που θα διεκδικήσουν το κίνητρό μας να τους προωθήσουμε στη διοίκηση της περιοχής αγαπάνε τον εαυτό τους ώστε να μας προσφέρουν τα καλύτερα και δυνατότερα σημεία του, όχι της πολιτικής τους γραμμής και προγράμματος, αλλά το ανάπτυγμα της προσωπικότητάς τους σε τέσσερις βασικούς άξονες : Στο πόσο πολύ επιθυμούν να προσφέρουν, να αναδειχθούν και να ξεχωρίσουν, πόσο πρέπει αυτό να συμβεί, σύμφωνα με τα επιχειρήματά τους, πόσο έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν και πόσο τελικά έχουν την επιτελιστική ικανότητα να τα καταφέρουν!
Πιστεύω ότι ένας πολίτης που φθάνει να διεκδικεί το ανώτερο διοικητικό αξίωμα μιας περιοχής θα πρέπει να διαθέτει όλα τα παραπάνω μαζί με τη δυναμική, τη σιγουριά, την ασφάλεια που του προσφέρει η ώριμη προσωπικότητά του να αποφασίζει, να τραβάει μπροστά, να ρισκάρει, να πορεύεται με πάθος και μέτρο και να καταφέρνει να επεξεργάζεται τους φόβους και τους θυμούς του, να είναι ικανός να εστιάζει στη δική του κατεύθυνση και να μη «τσιμπάει» στις προκλήσεις των άλλων, αναδεύοντας τη δική του ανασφάλεια και το δικό του φθόνο προς τον ίδιο του τον εαυτό!
Πιστεύω ότι ο σημερινός Καλλικρατικός, (όπως και ο προηγούμενος Καποδιστριακός) σχηματισμός στερεί από τις μικρές κοινότητες και τους δήμους την ανάδειξη ανθρώπων απλών με αγάπη και μόνο προς τα κοινά। Κάνει την τοπική αυτοδιοίκηση επάγγελμα, συμφέρον, δεκανίκι και εκεί είναι καιρός πια και πρέπει να γίνει η υπέρβαση από τον κάθε νέο υποψήφιο να προβάλει την ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητα της προσωπικότητάς του και της σκέψης του και να ‘ναι αυτό που θα τον κάνει να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους!
Μακάρι να μη συμβιβαστούν οι νέοι υποψήφιοι στα κοινωνικά πρότυπα μιας άχαρης πολιτικής τακτικής και ας γίνουν η αξία και η ακτινοβολία της προσωπικότητάς τους τα βασικά κριτήρια επιλογής τους !!
Μακάρι να μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε και να απολαύσουμε, όχι έναν ανταγωνισμό παρατάξεων και κομμάτων αλλά έναν πλούσιο συναγωνισμό προσωπικοτήτων!!

1 σχόλιο:

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Πολύ καλή τοποθέτηση, ΕΝΑΝΤΙΟΔΡΟΜΙΑ! Είναι ανάγκη να απεμπλακούμε από το φαινόμενο των "επαγγελματιών" και να αναζητήσουμε αυτούς που επιθυμούν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Αυτούς που θα καταθέσουν ιδέες, σκέψεις, γνώσεις, αγωνίες, ενέργεια και προσωπικό χρόνο με στόχο την προαγωγή της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι, λόγω οικονομικής συγκυρίας, η νέα δημοτική αρχή δε θα έχει δυνατότητα παραγωγής έργου. Η αναζήτηση πόρων ήταν πάντοτε μέσα στις προτεραιότητες, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν χωρίς να απαιτούνται χρήματα. Μια τέτοια πρόκληση αλλά και υποχρέωση είναι η οργάνωση του νέου Δήμου με την πολύ μεγάλη έκταση και τον διπλάσιο πληθυσμό έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών αλλά και στις απαιτήσεις ενός μακρόπνοου σχεδιασμού.
Είναι ανάγκη να χαράξουμε νέα πορεία.