Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Ο εκλογεύς

Ο ψηφοφόρος τούτος εκλογεύς, εχτός σπανίων εξαιρέσεων, είναι ον ολοκλήρως ανίδεον των ηθικο-πολιτικο-κοινωνικών συμφερόντων της ανθρωπότητος, του έθνους του, ή του τόπου του. Αλλά και αν τον έκανες ναν τα καταλάβη, έμενε παντελώς αδιάφορος δι΄ αυτά. Αντί τούτων, εχτιμά και γυρεύει το ιδιαίτερον ατομικόν του συμφέρον.

Εις την ψήφον οπού του έδωσεν ο μεγαλόδωρος νομοθέτης, αυτός έχει ένα πίστωμα. Πίστωμα χωρίς προσδιορισμένον ποσόν· αλλ΄ οπού, στην περίσταση, δια συμβιβασμού, ορίζεται το ποσόν και πληρώνεται, πέντε φράνκα, δέκα φράνκα, περισσότερο ή λιγώτερο.

— Πώς θα πάη κ΄ εκείνος αύριο στας Αθήνας να λάβη τόσα;...

Πληρώνεται ακόμη το πίστωμά του και με υπόσχεση θέσεωςּ υπάλληλος εις τα δικαστήρια, δασοφύλακας, τελώνης, αρχαιοφύλακας... κλ.

Πληρώνεται και με υπόσχεση μεσιτείας δια την υπόθεσή του... Είναι τόσος καιρός οπού γυρεύει ναν του παραχωρηθή το δείνα, ή το δείνα άλλοּ και ο υποστηριζόμενός του θα μιλήση με το φίλο του τον υπουργόν, και θαν του κατορθώση ό,τι θέλειּ κλ. κλ. κλ.

Τέτοια είναι τα δάχτυλα που ρίχνουνε ψήφους μέσα στες κάλπες! Ανοίγουντ΄ έπειτα η κάλπες τούτες, κηρύττονται οι μείναντες βουλευταί, και σημαίνουνε η καμπάνες χαρά μεγάλη!...

Έτσι ο ψηφοφόρος τούτος εκλογεύς δεν είναι πολίτης γνωμοδοτών δια της ψήφου του εις τα συμφέροντα της κοινωνίαςּ αλλ΄ απλώς μόνον είναι κάτοχος πιστώματος ποσού, και είδους αορίστου συναλλαττομένου κατ΄ αρέσκειαν, με χρήματα, ή με υπόσχεσες.

Αλλά εμείς οι ανατολίτες αντιγράφουμε τους πολιτικούς θεσμούς από τους Κώδικας των Ευρωπαίων, καθώς αντιγράφουμε και τες μόδες από τα φιγουρίνια τους.-

1879-1886 "Ιδού ο άνθρωπος" - Ανδρέας Λασκαράτος

4 σχόλια:

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Έχουν βελτιωθεί αρκετά τα πράγματα... Η περιγραφή όμως δεν μας είναι και άγνωστη!

Ανώνυμος είπε...

Εξακολούθησε να μας μορφώνεις με τέτοιες αναρτήσεις , εκτιμώ οτι λίγοι τα διαβάζουν , αλλα μην αποκαρδιωνεσαι , δυστυχώς εξακολουθούμαι να ζουμε στην εποχή του Λασκαράτου , αλήθεια πόσοι τον γνωρίζουν ;
Γιάννης Σταματόπουλος

Makiaveli είπε...

Φίλε Γιάννη,

είμαι σίγουρος ότι ο (αυτο)σκοπός της Αλκιόνης δεν είναι να αποκτήσει μεγάλο "ακροατήριο". Αν αυτό την ενδιέφερε, να σαι κι εσύ σίγουρος πως ξέρει τι "πρέπει" να γράψει. Εχει επιλέξει να γράφει αυτό που νιώθει, όπως το νιώθει και σ'όποιον αρέσει. Και μπράβο της. Το μόνο κακό(!!!) για μένα είναι ότι συνήθως χρειάζομαι λεξικό για να την καταλάβω αλλά τι να κάνουμε, όσο ζούμε, μαθαίνουμε!

Μην στεναχωριέσαι για τον αετό που πετάει ψηλά. Του μοιάζει η γη με ζωγραφιά. Να στεναχωριέσαι για μας που δεν μπορούμε να πετάξουμε.

alkioni είπε...

Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στην ανάρτηση αυτή.
Πραγματικά Νίκο πολλούς από τους χαρακτήρες του Λασκαράτου είτε τους συναντάμε πια με μορφή ενός άλλου χαρακτηρισμού με τα ίδια όμως στοιχεία, είτε δεν τους αναγνωρίζουμε πια ... όχι όμως γιατί πραγματικά έχουν εκλείψει, αλλά περισσότερο γιατί απομακρυνθήκαμε εμείς από αυτούς είτε λόγω της εξέλιξης της κοινωνίας που εμείς ζούμε είτε λόγω της δικής μας εξέλιξης ... αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχουν πάψει πια να υπάρχουν ....
Κε Γιάννη σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας και πραγματικά ο λόγος και οι σκέψεις σας ξεχωρίζουν! Το blog και οι αναρτήσεις μου είναι ένα hobby. Μπορεί σήμερα να γράφω κάτι και αύριο να μην υπάρχει αυτό το blog. Η διάθεσή μου είναι να δημιουργηθούν σχέσεις και σκέψεις με βάση τη διαθεσιμότητα του καθενός και τον διάλογο και αυτό δεν έχει να κάνει με την ποσότητα αλλά ούτε και με την άμεση ανταπόκριση του καθενός. Και μόνο το ότι κάποια στιγμή συνυπάρχουμε στην ίδια ανάρτηση από διαφορετικές θέσεις ο καθένας είναι ένα δίκτυο σχέσεων που διαχέεται! Και αυτό έχει σημασία …. οι σχέσεις και όχι η προβολή του καθένα χωριστά!
Φίλε Makiaveli εκφράζεις πολλά σε μερικές γραμμές και αυτό είναι το πλεονέκτημά σου που ζηλεύω αφόρητα! Πραγματικά δεν υπάρχει αυτοσκοπός ούτε σκοπός σε αυτό το blog. Υπάρχει επιθυμία και διαθεσιμότητα. Συμφωνώ με τα περισσότερα που λες …. Όσο για το θέμα του λεξικού … μαγεύτηκα από τη γλώσσα του Λασκαράτου όταν προσπάθησα για τις αναρτήσεις του blog να τον «μεταφράσω» και είδα την πυκνότητα του λόγου και των νοημάτων που εξέφραζε με μερικές λέξεις! Οπότε το άφησα έτσι και νομίζω ότι είναι ωραίο μερικές φορές να παιδεύουμε λίγο παραπάνω την αντιληπτική μας ικανότητα ξεφεύγοντας από τα δεδομένα! Όσο για τους αετούς, τις αλκυόνες και τα πετάγματα είμαι σίγουρη πως …. χαμοπούλι δεν είναι κανείς από μας … μιας και μας αρέσει να κοιτάμε ψηλά … το πέταγμα από εκεί ξεκινάει ….
Σας ευχαριστώ όλους πολύ!!!